Prawdziwa masa makowa na święta


Masa makowa z migdałami - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • ½ kg niebieskiego maku,
  • 10 dag cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 jabłko obrane i starte na tarce,
  • 10 dag posiekanych migdałów,
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 łyżki rumu

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dostępne w sklepach gotowe masy makowe zawierają sporo zagęstników i sztucznych aromatów, dlatego do świątecznych wypieków i wigilijnych potraw na słodko polecam domową masę makową. Można ją przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Niech Wasze makowce i inne świąteczne wypieki będą niezapomniane.

 

Jak to się robi?

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut, dodajemy pół szklanki mleka. Odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy przez maszynkę.  Do ostatniego mielenia do masy dodajemy cukier i jeszcze raz całość mielimy. Następnie dodajemy masło, miód, starte jabłko,  bakalie i rum. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę możemy spożytkować na wiele sposobów:  do strucli makowej, bułeczek drożdżowych, ciasta francuskiego, tarty makowej, świątecznych muffinów, pierogów, itd.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...