Deser Pana Kota (kawowy)


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba? (na 2-3 porcje deseru)

  •  1 mocne espresso,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki stołowe wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku;
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 ml mleka,
  • pół tabliczki (50 g)  mlecznej lub gorzkiej czekolady (wedle upodobań),
  • 2 łyżki stołowe cukru,
  • 3 łyżki stołowe wrzątku
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Pomysł na ten deser jest inspirowany klasycznym włoskim specjałem o nazwie „panna cotta”,  zrobionym z mleka i śmietanki. Dodatkowym włoskim akcentem jest mocne espresso utrwalone w galaretce.

Jak to się robi?

Zaczynamy od przygotowania galaretki. Żelatynę należy rozpuścić we wrzątku i odstawić na około 3 minuty. Następnie zaparzyć mocne espresso, wlać do rondelka, posłodzić i dobrze wymieszać.  Następnie stopniowo dodawać do posłodzonej kawy rozpuszczoną żelatynę nie przerywając  mieszania. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Przygotowaną galaretkę kawową rozlać na dno filiżanek, mini salaterek lub kokilek, i pozostawić do zastygnięcia.

Do przygotowania masy należy rozpuścić we  wrzątku żelatynę i odstawić na około 3 minuty. W międzyczasie do osobnego rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i mleko. Podgrzewać  stale mieszając. Należy przy tym pilnować, aby składniki się nie zagotowały i nie powstał kożuch . Następnie zdjąć z ognia i podzielić masę śmietanową na 2 równe części. Do pierwszej dodać połamaną białą czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego roztopienia. Drugą pozostawić bez dodatków. Roztopioną żelatynę także podzielić na 2 części i dodawać  kolejno do każdej  mas Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić, zatem w razie potrzeby w tym celu można lekko podgrzać masę. Całość przestudzić przez około godzinę i wylać na zastygniętą galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc.

Dla ułatwienia, przed podaniem  filiżanki czy kokilki z deserem  można zanurzyć przez chwilkę w gorącej wodzie. Serwować na niewielkich talerzykach, można udekorować bitą śmietaną.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Deser Pana Kota (kawowy)

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...