Deser Pana Kota (owocowy)


Deser Pana Kota (owocowy)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 ml mleka
  • pół tabliczki (50 g)  białej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub roślinnego agaru)
  • 1 owoc granatu
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (lub ksylitolu)
  • 4 łyżki stołowe wrzątku

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Deser Pana Kota – co to takiego?  To forma słodkiej   pianki, inspirowana klasycznym włoskim deserem „panna cotta”,  zrobionym z gotowanego mleka i śmietanki. tym razem polecam masę śmietankową z białą czekoladą, zwieńczoną oryginalną galaretką z owoców granatu.

 

Jak to się robi?

  1. Zaczynamy od przygotowania galaretki. Połowę potrzebnej żelatyny rozpuścić we wrzątku energicznie mieszając i odstawić na około 3 minuty. Następnie należy pozyskać sok z granatu. W tym celu należy cierpliwie wydobyć ziarnka z granatu. Część z nich (ok. łyżki stołowej) odstawić, gdyż posłużą do dekoracji. Resztę ziarenek posypać 1 łyżką cukru i zgnieść w moździerzu lub blenderze. Powstałą pulpę lekko przetrzeć przez drobne sitko. Otrzymany sok wlać do rondelka, dodać resztę cukru i podgrzać na wolnym ogniu, ale nie zagotować.  Zdjąć z ognia, i stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić w soku. Galaretkę rozlać na dno filiżanek, mini salaterek lub kokilek, udekorować kilkoma ziarnami granatu, pozostawić do zastygnięcia.
  2. Domową galaretkę łatwo przygotujecie z soku innych owoców np. wiśni czy porzeczek. Możecie oczywiście użyć także gotowej galaretki ze sklepu – nie używając dodatkowego cukru i rozpuszczając ją w połowie wrzątku podanym w przepisie na opakowaniu.
  3. Kolejny etap to warstwa śmietankowa: pozostałą żelatynę w proszku rozpuścić we wrzątku, odstawić na około 3 minuty. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i mleko. Podgrzewać  stale mieszając. Należy przy tym pilnować, aby składniki się nie zagotowały i nie powstał kożuch. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego roztopienia. Do masy stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić, więc w tym celu można lekko podgrzać masę. Masę przestudzić przez około godzinę i wylać na zastygniętą galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc.
  4. Deser delikatnie wydobyć z foremek, serwować na małych talerzykach z dekoracją z pestek i soku granatu. Dla ułatwienia podania, piankę można rozlać do szklanych pucharków i jak zastygnie zwieńczyć galaretką, oczywiście całość podawać po zastygnięciu.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



2 osoby skomentowały “Deser Pana Kota (owocowy)

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...