Cytrusowe szaszłyki ze świeżą kolendrą i trawą cytrynową


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba (na ok. 8 szaszłyków)?

  • 1  duża pierś z kurczaka lub mniejsza z indyka
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 duże garście świeżej kolendry
  • kilka pałek trawy cytrynowej
  • łyżka sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 duża cebula cukrowa
  • 2  – 3 kolorowe papryki: biała, żółta lub zielona
  • patyczki do szaszłyków

 

Co potrzeba? (dla ok. 4 osób)

  • kilka plasterków wędzonego sera (może być też oscypek lub koryciński albo typu camember) – ok. 200 g
  • 3 młode cukinie o różnych kolorach
  • po łyżce suszonych ziół: mięta, tymianek, bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: listki świeżej mięty
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie letniego grilla to skorzystajcie z tego patentu. Uwierzcie mi, szaszłyki w przedbiegach wygrywają z „nieśmiertelną” karkóweczką i nudnymi kiełbasami.

 

 

  1.  Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostki o rozmiarze ok. 2 cm
  2. Przygotowujemy marynatę: drobniutko siekamy kolendrę, trawę cytrynową, czosnek  i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, imbir, sól, pieprz i na końcu wyciśnięty sok  z cytryny i limonki. Całość łączymy z przygotowanym drobiem, mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny (a najlepiej na noc).
  3. Na namoczone patyczki do szaszłyków (woda zapobiega ich łamaniu i wysuszaniu się podczas pieczenia) nadziewamy na przemian kostki drobiu i pokrojone w małe cząstki  i oprószone przyprawami cebulę i papryki.
  4. Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

 

***

Grillowana cukinia z miętą i wędzonym serem

  1. Cukinie myjemy i kroimy w dość grube plastry (o średnicy ok. 1 cm). Oprószamy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Czosnek miażdżymy, łączymy z oliwą i polewamy plastry cukinii.
  3. Grillujemy z każdej strony aż się zarumienią.
  4. Na talerzu układamy naprzemiennie kolorowe krążki cukinii i ser, który momentalnie będzie się topił. Dekorujemy miętą i podajemy.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...