Chleb żytni z kiszonym żurkiem


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 500 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek (kiszony żurek w butelce kupicie w każdym porządnym warzywniaku)
  • szklanka wody (niektórzy dodają też mleka)
  • 1 ząbek czosnku (można też dodać dwa ząbki, jeśli aromat ma być intensywniejszy)
  • po łyżeczce cukru i soli
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Po kilku propozycjach chlebów ze słodkimi dodatkami, dziś proponuje coś innego – chleb żytni z żurkiem i czosnkiem!

Do tego ugotujcie sobie prawdziwy barszcz  z białą kiełbasą (np. wg tego przepisu) i gwarantuję, że przetrwacie przedwiośnie w doskonałej formie 🙂

Jak to się robi?

  1. Robimy zaczyn z drożdży: rozpuszczamy je z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić.
  2. Przygotowujemy pozostałe składniki (muszą mieć temperaturę pokojową): mąki mieszamy z solą, obieramy i miażdżymy czosnek, a żurek lekko podgrzewamy – nie może być za gorący, tylko o letniej temperaturze.
  3. Następnie drożdże łączymy z mąką, dodajemy czosnek i zalewamy powili żurkiem. Całość wyrabiamy tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt ścisłe, to można dodać trochę wody.
  4. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
  5. Przekładamy do formy (np. keksówki o wymiarach 12×35 cm) uprzednio posmarowanej olejem jadalnym.
  6. Początkowo, przez około 10 – 15 minut pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku do temperatury 50 stopni, a potem temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...