Chleb razowy z żurawinami


chleb razowy z żurawinami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 600 g pszennej mąki razowej chlebowej
  • 1/2 l maślanki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego  miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 30 g ziarna słonecznika

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jak to się robi?

  1. Miód i drożdże rozpuszczamy w ogrzanej do ok. 40 stopni maślance.
  2. Odmierzamy 400 g mąki przesiewamy, łączymy z przygotowaną maślanką,mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Dodajemy resztę mąki, słonecznik i żurawinę, dokładnie wyrabiamy, pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  4. Gdy ciasto chlebowe podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrabiamy, następnie wkładamy do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



4 osoby skomentowały “Chleb razowy z żurawinami

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...