Chleb gryczany z rodzynkami


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 2 szklanki pszennej mąki chlebowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 saszetka suchych drożdży (ok. 7 g)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki wody
  • garść rodzynek np. koryntek
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Tym razem przepis dla cierpliwych…. Co prawda nie ma przy nim dużo pracy, ale jest rozciągnięta w czasie.

Jak to się robi?

1. Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól, dokładnie wymieszać. Wlać wodę, dodać rodzynki, chwilę wyrobić do połączenia składników i  odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 18 godzin.

2. Następnego dnia ciasto znów chwilę wyrobić i pozostawić aż podwoi swoją objętość (czyli na ok. 2 godziny).

3. Do temperatury 250 stopni nagrzać piekarnik razem z formą w której będzie piekł się chleb. Ciasto chlebowe przełożyć do nagrzanej formy i przez 30 minut piec w temperaturze 230 stopni, a potem zmniejszyć do 200 stopni i dopiekać rumieniąc skórkę jeszcze przez 15 minut. Ostudzić na kratce i podawać.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...