Chleb domowy orkiszowy


chleb domowy orkiszowy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 80 dag mąki orkiszowej do wypieku chleba (można też wziąć orkiszową pół na pół z gryczaną lub pszenną),
  • saszetka suszonych drożdży (7 g),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej z pestek dyni),
  • łyżka miodu,
  • 100 g wyłuskanych pestek dyni
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Wypiek chleba w domowych warunkach nie jest ani trudny ani kosztowny. Bez względu na to, czy używacie maszyny czy piekarnika warto spróbować dla tego niezapomnianego smaku i zapachu świeżego pieczywa 🙂

Jak to się robi?

WAŻNE:

Zanim kupicie mąkę uważnie przeczytajcie etykietę! Wybierajcie te, gdzie jest 100% mąki. Unikajcie zaś mieszanek do wypieku chleba, gdyż oprócz mąki zawierają wiele chemicznych dodatków i polepszaczy, a te mogą uczulać!

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, a w pomieszczeniu, gdzie będziecie przygotowywać i wypiekać chleb nie może być przeciągu.

Do naczynia starannie i powoli przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Robimy w mące niewielki dołek gdzie wsypujemy drożdże, 600 ml ciepłej przegotowanej wody, dodajemy miód, oliwę. Odstawiamy. Jak drożdże trochę wyrosną starannie całość wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Dodajemy pestki dyni, jeszcze chwilę wyrabiamy.

Dzielimy ciasto na połowę i umieszczamy w  uprzednio przygotowanych i wysmarowanych tłuszczem dwóch keksówkach o wymiarach 21 cm x 10 cm. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny (chleb przed upieczeniem powinien podwoić swoją objętość). Pieczemy ok. 45 – 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Jeśli używacie maszyny, wszystkie składniki wystarczy umieścić w maszynie w podanej kolejności i użyć do pieczenia programu podstawowego.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



3 osoby skomentowały “Chleb domowy orkiszowy

  1. kupilam dynie, taka mala zachcianka. ;D no i trlfiaam na tego wlasnie bloga w poszukiwaniu inspiracji hehemysle, ze bede go odwiedzac regularnie, spodobaly mi sie bardzo dwa przepisy na dynie, zapiekane lodeczi i wlasnie brownie’s ;))a poniewaz tez bardzo lubie gotowac, prawdopodobnie wzbogace je o maly upgrade :))) pozdrawiam serdecznie i wracam do lektury! :*

  2. Olivko, dziekuje bazdro za Twoje mile slowa. Jest mi bazdro przyjemnie. Mam nadzieje, ze bedziesz mnie odwiedzac czesto, a dania Cie zainspiruja i beda smakowaly 🙂 Pozdrawiam i czekam na opinie 😉

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...