Bób jako przekąska


Bób jako przekąska
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • kilogram bobu,
  • 4 ząbki czosnku razem z łupinami,
  • pęczek kopru wraz z łodygami,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • 1,5 litra zimnej wody
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Przy kupowaniu bobu zwracajcie uwagę na jego świeżość – tylko jasnozielony kolor gwarantuje, że bób ugotuje się szybko, nie zaskoczy nas zapachem i zjemy go ze smakiem razem z łupinkami.

Jak to się robi?

Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy czosnek w łupinach i koper, pozostawiamy na wolnym ogniu do zagotowania. Bób płuczemy w dużej ilości wody i następnie gotujemy bez przykrycia w wywarze z kopru i czosnku aż skórka na pojedynczych ziarnach bobu zacznie się marszczyć czyli ok 10 – 15 minut. Odcedzamy, usuwamy fragmenty kopru i czosnek. Bób solimy i polewamy oliwą. Podajemy na ciepło lub wystudzony w formie urozmaicenia letnich sałat.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



8 osób skomentowało “Bób jako przekąska

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...