Batony fit z burakiem i wędzoną śliwką


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?  (na ok. 14- 16 sztuk)

  • 150 g  suszonych śliwek (polecam użycie wędzonych polskich śliwek – to one nadają batonom ten obłędny dymny smak i zapach)
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g  orzechów włoskich (mogą być też nerkowce, laskowe, migdały)
  • 50 g nasion słonecznika
  • 4 łyżki siemnienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych lub orkiszowych
  • 1 duży burak (ja użyłam wyciśniętego soku z buraka oraz wytłoków, ale można go zetrzeć na tarce na drobnych oczkach – za to koniecznie w rękawiczkach bo inaczej będziecie mieli ręce czerwone jak Lady Macbeth)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + otarta skórka z cytryny
  •  4  – 5 daktyli (namoczonych w
  • 4  – 5  łyżek płynnego miodu (można mniej jeśli wolicie je bardziej wytrawne)
  • po szczypcie przypraw: cynamonu, imbiru i kardamonu
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

To serio jest możliwe –  batony są zdrowe i jednocześnie pyszne! A zawierają tylko to, co najlepsze: ziarna, orzechy i bakalie bez zbędnego cukru czy tłuszczu.

 

Jak to się robi?

  1. Orzechy i słonecznik lekko prażymy na suchej patelni. Studzimy.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Siemie lniane zalewamy 4 łyżkami wody, również odstawiamy.
  3. Do miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, przyprawy, orzechy i ziarna słonecznika. Zalewamy sokiem z buraka, sokiem i skórką z cytryny. Mieszamy.
  4. Śliwki kroimy na ćwiartki, łączymy z burakiem, miodem i namoczonym siemieniem.
  5. Daktyle odcedzamy, miksujemy (lub bardzo drobno siekamy), dodajemy do całości. Chwilę mieszamy do połączenia składników.
  6. Wilgotną masę wykładamy na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem.
  7. Rozsmarowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 centymetra, posypujemy otrębami  i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  8. Po wystudzeniu kroimy na kwadraty lub prostokąty.
  9. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość i walory smakowe przez ponad tydzień.

 Smacznego życzy Wolna Kuchnia

 

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...