Batoniki slow food fit


Bez kategorii Slow food FIT Brak komentarzy
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
  • 150 g suszonych śliwek (polecam polskie wędzone śliwki węgierki – to one nadają batonom ten obłędny smak i zapach)
  • 200 g płatków owsianych (można także użyć żytnich czy jaglanych)
  • 50 g ulubionych orzechów (ja użyłam włoskich)
  • 50 g nasion słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 daktyle bez pestek
  • 1 duży burak starty na drobnej tarce (można także wytłoków po wyciśnięciu soku z buraka w wyciskarce)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • szczypta przypraw korzennych – cynamonu i imbiru
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Wreszcie idealny przepis na pyszne i zdrowe łakocie, które można zajadać od rana! Świetnie nadają się na śniadanie, piknik czy wycieczki. Bez cukru, tłuszczu, jajek – idealne dla alergików. Nadziane orzechami i pachnącą śliwką  burakiem i imbirem zadowolą łakomczuchów a nawet wymagających sportowców.

Daktyle sparzyć wrzątkiem, odstawić na 10 minut. Siemię lniane zalać 4 łyżkami wody, również odstawić. Do miski wsypać suche składniki: płatki owsiane, przyprawy, orzechy i ziarna słonecznika. Zalać sokiem jabłkowym i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Śliwki pokroić na ćwiartki, połączyć z burakiem, miodem i namoczonym siemieniem. Dodać do pozostałej masy i jeszcze raz wymieszać. Całość wyłożyć na płaską blachę wyłożoną pergaminem i rozsmarować na grubość ok. 1 – 1,5 centymetra. Piec przez 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu kroić na kwadraty. Przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...