Baryczanka czyli ciasto drożdżowe z owocami


Baryczanka czyli drożdżówka z owocami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 1000 g mąki pszennej tortowej (najlepiej z młynów woj. świętokrzyskiego),
  • 100 g  cukru,
  • kostka świeżych drożdży (lub 14 g, czyli dwie saszetki suszonych),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 250 ml letniego mleka (najlepiej koneckiego tłustego),
  • 6 ekologicznych jajek,
  • kostka miękkiego masła z Końskich,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • cukier kryształ do posypania bułeczek
  • ulubione owoce sezonowe: porzeczki, jagody, jeżyny (morele, truskawki, rabarbar pokrojone w cząstki) lekko oprószone cukrem waniliowym i mąką
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lekkie jak puch, pachnące prawdziwym masłem i skórką pomarańczową ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Latem  drożdżówka idealnie smakuje z dodatkiem sezonowych owoców: jagód, porzeczek czy truskawek, poza sezonem do szczęścia wystarczy domowy dżem i kruszonka. Deser idealny na piknik w postaci podzielnych bułeczek lub jako sporych rozmiarów blacha na rodzinną posiadówkę.

„Baryczanka” swą nazwę zawdzięcza pewnej niewielkiej miejscowości pod Końskimi – Baryczy, gdzie nad zalewem pośród sosnowego lasu i w towarzystwie najbliższych, tak wspaniale odpoczywa się od zgiełku dużego miasta.

Jak to się robi?

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a w pomieszczeniu w którym przygotowujemy i pieczemy ciasto nie może być przeciągu. Do miski przesiewamy mąkę, solimy i na środku robimy niewielkie wgłębienie  na drożdże, odstawiamy. Drożdże z dodatkiem cukru dokładnie rozpuszczamy w mleku, zaczyn wlewamy do miski z mąką. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy do  momentu aż drożdże zaczną „pracować”. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło, studzimy. Następnie powoli łączymy mąkę z jajkami, delikatnie dolewając do ciasta roztopiony tłuszcz i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy energicznie przez ok. 15-20 minut lub 10-15 minut za pomocą mieszadła a później haka miksera. Przerywamy ugniatanie, gdy otrzymamy gładkie i luźne ciasto, które nie powinno się  się kleić  do ręki. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w dużej misce przykrytej ściereczką (w ciągu godziny ciasto podwoi swoja objętość). Do wypieku bułeczek wyrośnięte ciasto porcjujemy na równe kulki o średnicy ok. 5 – 6 cm. Każdą kulkę rozpłaszczamy na dłoni, nadziewamy łyżką przygotowanych owoców (lub dżemu) sklejamy mocno po jednej stronie tak, aby część nadzienia była widoczna. Uformowane Baryczanki układamy w odstępach minimum 5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy  smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem, odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez Wyjmujemy z piekarnika po ok.  20 – 25 minut, aż wierzch Baryczanek zarumieni się na miał złoty kolor.

Z tej samej porcji wyrośniętego ciasta możemy upiec drożdżówkę w postaci ciasta do krojenia, dekorując wierzch owocami i cukrem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

* Baryczanki z truskawkami są laureatkami w konkursie na regionalny przepis z truskawkami, który odbył się  podczas obchodów świętokrzyskiego Dnia Truskawki w 2012 roku.

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



3 osoby skomentowały “Baryczanka czyli ciasto drożdżowe z owocami

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...