Barszcz na zakwasie ze świętokrzyskiego


barszcz czerwony na zakwasie ze świętokrzyskiego - wolnakuchnia.pl
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 4-5 czerwonych buraków średniej wielkości;
  • 2 ząbki czosnku w łupinie; 2 listki laurowe;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2-3 ziarenka pieprzu;
  • 2 – 3 owoce jałowca;
  • łyżka soli;
  • woda mineralna lub źródlana
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

W województwie świętokrzyskim tradycja przygotowywania zakwasu sięga lat 20-stych minionego stulecia i podtrzymywana jest przez co najmniej trzy pokolenia. Sok z kiszonych buraków spożywano na surowo jako napój leczniczy lub też do gotowania czerwonego barszczu, który podawano z uszkami w wigilię, a zabielany śmietaną jadano na co dzień z dodatkiem ziemniaków. Polecam mój autorski przepis na zakwas z owocami jałowca.

Jak to się robi?

Surowe buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na ósemki. Wkładamy je do dużego słoika, dodając czosnek i wszystkie przyprawy. Dociskamy i zalewamy posoloną wodą, tak aby ciecz przykryła buraki. Pamiętajmy, aby nie napełniać słoja po brzegi, ponieważ warzywa zwiększą nieco swoją objętość podczas kiszenia. Zamknięty słoik pozostawiamy przez kilka dni w chłodnym miejscu – idealna temperatura do kiszenia to około 10 stopni. Gdy rozpocznie się fermentacja, na wierzchu słoja pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Po kilu dniach otwieramy słoik, zbieramy resztę piany i wykorzystujemy ukiszone buraki wraz z sokiem do barszczu lub innych dań.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Barszcz na zakwasie ze świętokrzyskiego

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...