Barszcz biały świętokrzyski z chlebem z Końskich


barszcz biały świętokrzyski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

Co potrzeba?

  • 4 kawałki surowej białej kiełbasy (dla 4 osobowej rodziny 🙂 ),
  • butelka dobrego zakwasu na żurek (do kupienia w warzywniaku lub do zrobienia samemu – przepis poniżej),
  • połówka średniej obranej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 suszone grzybki (najlepiej wcześniej namoczone borowiki),
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1-2 kromki chleba (najlepiej Chleba wiejskiego koneckiego),
  • 2 łyżki gęstej śmietany (niekoniecznie)
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

W rejonie Gór Świętokrzyskich, a szczególnie w okolicach moich rodzinnych Końskich, od niepamiętnych czasów nie wyobrażano sobie menu bez białego barszczu.  I nie mówię tylko o wielkanocnych zwyczajach – tę pożywną zupę doprawianą zakwasem jadano  tak często, że powstały jej różne odmiany. Ja podam przepis na specjalność mojej mamy, serwowaną w leniwe, weekendowe poranki.

Jak to się robi?

Do garnka z 2 litrami zimnej wody włożyć kiełbasę, cebulę, grzybki, 2 całe nieobrane ząbki czosnku i przyprawy. Gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Po 10 minutach kiełbasę ponakłuwać widelcem i dodać kromki chleba ze skórką, Wstrząsnąć kilkakrotnie zamkniętą butelką z barszczem tak aby mąka i plewy ziaren dokładnie zmieszały się z płynem. Następnie całość butelki wlać do garnka, zamieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i dodać pozostałe 2 ząbki czosnku wyciśnięty przez praskę. Jeśli okaże się, że barszcz w smaku jest zbyt intensywny (producenci zakwasu stosują różne receptury) to można go złagodzić dodając śmietany. Zupa świetnie smakuje po prostu z chlebem, można ją też podawać z jajkiem lub w wersji ostrzejszej – z odrobiną chrzanu.

Przepis na domowy zakwas do barszczu:

Co potrzeba?

  • litr przegotowanej ciepłej wody (najlepiej źródlanej)
  • szklanka mąki pszennej, najlepiej razowej
  • skórka lub piętka chleba na zakwasie (najlepiej czerstwego)

Jak to się robi?

  1. Do słoika lub butelki wsypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą oraz energicznie i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy skórkę chleba.
  2. Do zakwasu podczas kiszenia musi swobodnie dostawać się powietrze, zatem nie zakręcamy go korkiem lub wieczkiem tylko zabezpieczamy kawałkiem gazy lub lnianej tkaniny.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 -5 dni  od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotowy kiszonka będzie przyjemnie pachnieć jak zakwas. Jeśli wyczujemy zapach pleśni zakwas należy wylać, wyparzyć naczynie i zacząć od nowa.
  5. Po przygotowaniu zupy warto zostawić odrobinę zakwasu w naczyniu i przechowywać w lodówce. Gdy znów nabierzemy ochotę na barszcz, wystarczy ” podkarmić zakwas” tj. dodać 5 czubatych łyżek mąki pszennej i  1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Czynność te możemy powtarzać nawet kilka miesięcy.

Smacznego życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



9 osób skomentowało “Barszcz biały świętokrzyski z chlebem z Końskich

  1. Pingbacki: jfd98ayhcim
  2. Świętokrzyskie jakie cudne mówi :

    Szczęście że znalazłem taki blog, który traktuje o daniach ziemi świętokrzyskiej. Barszcz biały na zakwasie należy do mistrzowskich smaków kulinarnych, podobnie kiedy znalazłem przepis na regionalny barszcz czerwony, mogę potwierdzić iż świętokrzyskie góruje w tego typu smakach.

    • koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
    • kostka rosołowa
    • cebulka woda
    • majeranek,

    Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół. Smacznego.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...