Babka wielkanocna cytrynowo – imbirowa – absolutny hit!


lemon bundt cake
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...

 Co potrzeba?

  • kostka dobrego masła,
  • 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatki),
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu
  • szklanka cukru,
  • ok. 5 łyżek cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 3 cytryny (wybierajcie mniejsze, bo mają więcej aromatu),
  • 2  cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
  • łyżeczka soli,
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Puszyste ciasto nasączone cytrynową glazurą udaje się zarówno w formie babki, jak i podzielnych muffinów. Wypróbujcie wersji wielkanocnej udekorowanej gniazdkami ze skórki cytrynowej i jajkami z czekoladą.

Z tych proporcji powstaną dwie babki do upieczenia w formach z kominem o średnicy 23 cm; można też przygotować jedną babkę, a z reszty ciasta upiec ok. 12 muffinków, z tym że te pieczemy krócej, tj. ok 20 minut.

Jak to się robi?

Przed przystąpieniem do pieczenia, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw cytryny należy sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę (na tarce lub za pomocą zestera) a potem wycisnąć z nich sok. Część sokui skórki , tj. z 1 cytryny, odstawiamy na bok (posłuży do przygotowania glazury).

Za pomocą miksera na dużych obrotach ucieramy na gładką masę masło ze szklanką cukru. Stopniowo dodajemy całe jajka, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z sokiem i cytrynową skórką (łyżkę skórki zachowajcie do dekoracji). Następnie, w drugiej w misce łączymy przesianą mąkę z solą i sodą. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitego masła cały czas ucierając dodajemy etapami pozostałe składniki. Zaczynamy od dodawania 1/3 mikstury mąki, potem 1/2 mikstury maślanki, znów 1/3 mąki, następnie pozostała maślanka i na końcu reszta mąki. Jak tylko składniki się połączą, należy przerwać ucieranie.

Formę wysmarowaną masłem napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 – 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone: jeśli po nakłuciu środka ciasta patyczek jest suchy, wystawiamy babkę z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy glazurę.

Glazurę wykonujemy z soku i skórka z 1 cytryny, 5 łyżek (ok. 50 g) cukru pudru i startego na tarce świeżego imbiru. Cukier , starty imbir, skórkę i sok z cytryny podgrzewamy razem w rondelku, mieszamy przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (uwaga: nie należy zagotowywać).

Delikatnie, za pomocą łyżeczki polewamy nią wystudzone ciasto. Ważne jest, aby glazurę aplikować powoli, tak aby zdążyła wsiąknąć w ciasto a nie spłynęła po jego brzegach.

Smacznego  życzy Wolna Kuchnia

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



Jedna osoba skomentowała “Babka wielkanocna cytrynowo – imbirowa – absolutny hit!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...