Aromatyczny lawendowy kurczak


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...
  • 4 piersi z kurczaka (mogą być również podudzia)
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki ziół prowansalskich z lawendą
  • kilka płatków lawendy do dekoracji (niekoniecznie)
  • ok. szklanki białego stołowego wina
Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ostatnio podzieliłam się z Wami pomysłem na tanią i prostą w przygotowaniu domową mieszankę ziół prowansalskich a dziś do kompletu polecam przepis na  aromatycznego kurczaka z lawendą, który z pewnością zachwyci Waszych gości.

Aromatyczny lawendowy kurczak (dla 4 osób)

  1.  Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy, odstawiamy.
  2. W małym rondelku roztapiamy masło, studzimy, dodajemy miód,zioła prowansalskie, sól , pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Powstałą miksturę wcieramy w kurczaka i marynujemy co najmniej 6 godzin (najlepiej przez noc).
  4. Następnie przekładamy w żaroodporne naczynie i pieczemy w piekarniku na złoty kolor  przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas podlewamy winem.

Smacznego życzy WOLNA KUCHNIA

Udostępnij przepis: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn



7 osób skomentowało “Aromatyczny lawendowy kurczak

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bądź pierwszy)
Loading...